Start / Baza wiedzy

Centralne ogrzewanie

Czy wzrost mocy zamówionej musi oznaczać proporcjonalny wzrost opłat?

Nie. Od mocy zamówionej zależą tylko opłaty stałe, więc jej zmiana przekłada się na cały rachunek w takim stopniu, w jakim opłaty stałe stanowią jego część. Wyjaśniamy, jak to policzyć i kiedy warto sprawdzić, czy moc zamówiona jest prawidłowa.

Aktualizacja: 13 października 2026

Czym jest zamówiona moc cieplna

Według rozporządzenia taryfowego (§ 2 pkt 21) zamówiona moc cieplna to największa moc cieplna ustalona przez odbiorcę, jaka w warunkach obliczeniowych może wystąpić w obiekcie — potrzebna do pokrycia strat ciepła budynku, utrzymania temperatury ciepłej wody i pracy innych urządzeń. Wyraża się ją w MW lub kW i ustala w umowie z dostawcą ciepła.

Od mocy zamówionej zależą: opłata za zamówioną moc cieplną, opłata stała za usługi przesyłowe oraz — gdy sprzedaje przedsiębiorstwo obrotu — opłata za obsługę odbiorców. Każdą z nich pobiera się co miesiąc jako 1/12 rocznej ceny lub stawki pomnożonej przez moc (§ 33). Opłaty za ciepło i przesył zmienny zależą od zmierzonej ilości ciepła i od mocy nie zależą.

Jak zmiana mocy wpływa na cały rachunek

ΔK ÷ K ≈ (ΔN ÷ N) × ust

ΔN ÷ N — względna zmiana mocy zamówionej; ust — udział opłat zależnych od mocy w całkowitym koszcie; przy założeniu niezmienionych cen i zużycia

Przykład hipotetyczny

Założenia (wartości przyjęte wyłącznie do ilustracji, nie pochodzą z żadnej konkretnej taryfy): zamówiona moc cieplna N = 0,40 MW; ciepło pobrane w roku Q = 3 000 GJ; cena za zamówioną moc 150 000 zł/MW/rok; stawka opłaty stałej za usługi przesyłowe 60 000 zł/MW/rok; cena ciepła 70 zł/GJ; stawka opłaty zmiennej za usługi przesyłowe 30 zł/GJ; opłatę za nośnik ciepła pomijamy; kwoty netto. Obliczenie: opłaty stałe = 0,40 × (150 000 + 60 000) = 84 000 zł/rok; opłaty zmienne = 3 000 × (70 + 30) = 300 000 zł/rok; razem 384 000 zł/rok. Wynik: udział opłat stałych = 84 000 ÷ 384 000 ≈ 21,9%. Jeśli moc zamówiona wzrośnie o 10% (do 0,44 MW) przy tych samych cenach i zużyciu, opłaty stałe wzrosną o 8 400 zł do 92 400 zł, a cały koszt do 392 400 zł, czyli o około 2,2% (10% × 21,9%).

Jeżeli rachunek rośnie znacznie szybciej niż wynikałoby to ze zmiany mocy, przyczyny trzeba szukać gdzie indziej: w zmianie cen w taryfie, we wzroście zużycia lub w zmianie grupy taryfowej. I odwrotnie — obniżenie mocy zmniejsza tylko część kosztu, więc nie należy oczekiwać spadku rachunku proporcjonalnego do obniżki mocy.

Kiedy warto sprawdzić moc zamówioną

  • po dociepleniu budynku lub wymianie okien — zapotrzebowanie na moc spada, a umowa często pozostaje bez zmian;
  • gdy moc ustalono wiele lat temu — np. na podstawie dawnego projektu lub z zapasem;
  • po zmianie sposobu użytkowania lub likwidacji części odbiorników (np. przejście na inne źródło podgrzewania wody);
  • gdy udział opłat stałych rośnie przy malejącym zużyciu ciepła;
  • gdy dostawca proponuje zwiększenie mocy — warto sprawdzić, czy wynika to z rzeczywistego zapotrzebowania.

Jak zmienia się moc zamówioną

Zgodnie z § 40 rozporządzenia taryfowego wielkość mocy zamówionej ustala się w umowie na okres co najmniej 12 miesięcy i można ją zmienić wyłącznie w terminach określonych w umowie. Dlatego pierwszym krokiem jest sprawdzenie w umowie, do kiedy i w jakiej formie trzeba złożyć wniosek.

  1. Zebrać umowę, aktualną taryfę i faktury z co najmniej dwóch sezonów.
  2. Odczytać z ciepłomierza (jeśli rejestruje) archiwum mocy chwilowej lub godzinowej i zestawić je z temperaturą zewnętrzną.
  3. Ustalić zapotrzebowanie na moc dla ogrzewania (obliczenie projektowego obciążenia cieplnego według normy PN-EN 12831 lub dane z audytu energetycznego) oraz dla podgrzewania wody.
  4. Ocenić skutki finansowe zmiany i ryzyko niedoboru mocy w najzimniejsze dni.
  5. Złożyć wniosek w terminie z umowy; zmiana zwykle wymaga też dostosowania nastaw w węźle.

Zbyt niska moc zamówiona może skutkować niedogrzaniem budynku przy niskich temperaturach zewnętrznych. Rozporządzenie pozwala przedsiębiorstwu w sezonie grzewczym kontrolować prawidłowość mocy, gdy jest niższa niż w umowie o przyłączenie albo gdy jej wykorzystanie znacznie odbiega od wartości technicznie uzasadnionych (§ 40 ust. 2–3). Decyzja o obniżeniu mocy powinna wynikać z obliczeń i pomiarów, a nie tylko z chęci obniżenia opłat.

Najczęstsze pytania

Czy dostawca może sam zmienić moc zamówioną?

Moc ustala się w umowie, a jej zmiana następuje w terminach w niej określonych. Rozporządzenie taryfowe daje przedsiębiorstwu prawo do kontroli prawidłowości mocy w sezonie grzewczym w określonych przypadkach (§ 40 ust. 2). Szczegółowe skutki takiej kontroli należy sprawdzić w umowie.

O ile spadnie rachunek po obniżeniu mocy?

W przybliżeniu o iloczyn względnej obniżki mocy i udziału opłat stałych w rachunku — przy niezmienionych cenach i zużyciu. Dokładną wartość daje obliczenie na stawkach z taryfy danego dostawcy.

Źródła

  1. Rozporządzenie Ministra Klimatu z dnia 7 kwietnia 2020 r. w sprawie szczegółowych zasad kształtowania i kalkulacji taryf oraz rozliczeń z tytułu zaopatrzenia w ciepło (Dz.U. 2020 poz. 718 z późn. zm.) — § 2 pkt 21 (zamówiona moc cieplna), § 7 (rodzaje cen i stawek), § 17 (koszty uzasadnione, w tym straty ciepła w przesyle), § 31–34 (rozliczenia, wyszczególnienie opłat na fakturze, sposób obliczania opłat, węzeł grupowy), § 39 (bonifikaty), § 40 (zamówiona moc). Akt obowiązujący — stan na 13.10.2026. Akt i status sprawdzone w ELI 13.10.2026 r.
  2. Portal Samorządowy — „Nowe zasady kalkulowania taryf dla ciepła. Resort proponuje zmiany w rozliczeniach” (11.08.2026) — informacja o projekcie nowego rozporządzenia taryfowego Ministra Energii (konsultacje, sierpień 2026); źródło wtórne — przed powołaniem się sprawdzić status w Dzienniku Ustaw (eli.gov.pl)
  3. Urząd Regulacji Energetyki — Biuletyn Informacji Publicznej (taryfy dla ciepła zatwierdzone decyzjami Prezesa URE) — tu publikowane są decyzje taryfowe i taryfy przedsiębiorstw ciepłowniczych — aktualne ceny i stawki dla konkretnego systemu

Usługa

Analizy kosztów ogrzewania i ciepłej wody

Jeśli chcesz, żebyśmy przyjrzeli się Twojej sprawie, opisz ją w formularzu. Ustalimy zakres i przygotujemy wycenę przed zleceniem.

Za Twoją zgodą używamy plików cookies analitycznych (Google Analytics), aby lepiej rozumieć, jak strona jest używana. Bez zgody narzędzia analityczne nie są wczytywane. Decyzję możesz zmienić w każdej chwili w stopce strony. Polityka prywatności